script src="https://kit.fontawesome.com/a076d05399.js">s
Speigelen? Ik bedoel natuurlijk spiegelen… Als geoefende lezer zie je natuurlijk gelijk dat de ei een ie moet zijn. Toch is dat voor een aantal kinderen niet zo vanzelfsprekend.

Bij de kleuters zie je dit regelmatig gebeuren. Kinderen die hun eigen naam al kunnen schrijven, maar dit consequent van rechts naar links schrijven. Of wanneer er bijvoorbeeld een S of J in de naam zit, dan zie je die regelmatig gespiegeld staan. Op die leeftijd is het nog geen probleem, we snappen immers allemaal welke letter er bedoeld wordt.

In groep 3 wordt het voor deze kinderen al een stuk lastiger. Vooral de b en d verwisseling komt veelvuldig voor. Bij het neerleggen van de woordjes op de letterdoos zie ik ook regelmatig de woorden van rechts naar links liggen. En natuurlijk weet ik dan ook wel welk woordje bedoeld wordt, maar wij lezen hier in Nederland nu eenmaal van links naar rechts. Ook bij het rekenen lopen deze kinderen tegen problemen aan. Ze spiegelen niet alleen de cijfers, maar bij minsommen krijgen ze natuurlijk de verkeerde uitkomst wanneer ze van rechts naar links werken.

Bij de meeste kinderen lost dit “probleem” zich vanzelf op als ze er regelmatig (op een positieve manier) op gewezen worden. Maar in iedere klas zitten altijd wel een paar kinderen waarbij het hardnekkiger is. Deze kinderen hebben net even wat meer hulp nodig, want richtingsmoeilijkheden kunnen in veel leergebieden doorwerken. Als dit niet op tijd aangepakt wordt, kan het kind zelfs gaan denken dat het dom is en faalangst ontwikkelen.

In mijn praktijk begeleid ik regelmatig kinderen met richtingsmoeilijkheden. We gaan dan gerichte oefeningen doen. Deze oefeningen zijn er bijvoorbeeld op gericht om de linker- en rechterhersenhelft beter samenwerken te laten werken. Kinderen worden zich beter bewust van hun eigen positie in de ruimte en kunnen zich beter oriënteren.

Ik geniet elke keer weer van het plezier dat deze kinderen hebben bij het doen van de oefeningen! En het resultaat is vaak al snel zichtbaar op school.